Initiatieven voor voedingsprofessionals

Elke schakel in de voedselketen, van zorgzame boer tot kritische consument, kan helpen om voedselverlies in te perken. Enkele ingrepen maken een wereld van verschil.

Hieronder vind je nuttige initiatieven voor wie zelf aan de slag wil.

IndustrieVoedingsindustrie

Bedrijven uit de voedingsindustrie kunnen

 

 

HorecaHoreca

Horecagelegenheden kunnen

  • gebruikmaken van de  ‘No Food To Waste’-checklist  van Horeca Vlaanderen. Deze campagne stimuleert ondernemers om voedselverlies tegen te gaan. Ze roepen daarbij de hulp in van bekende chefs als Gert De Mangeleer van restaurant Hertog Jan en Tom Le Clef van het Felix Pakhuis. Ook kunnen uitbaters een charter ondertekenen waarbij ze zich formeel engageren om het voedselverlies in hun zaak te verminderen.
  • gebruikmaken van de ‘Inspiratiegids voor een afvalarme horecazaak zonder voedselverlies’ van de OVAM.

 

 

HerverdelingSociale organisaties

Wie sociaal aan de slag wil met voedseloverschotten kan

  • beroep doen op het doeboek ‘Sociaal aan de slag met Voedseloverschotten’

  • zich informeren bij Komosie en het lerend netwerk.
  • hun overschotten wegschenken via de schenkingsbeurs. Het vergemakkelijkt schenkingen aan voedselhulp- en sociale organisaties door schenkers en lokale ontvangers snel en efficiënt in verbinding te brengen en door een vlotter beheer van de schenkingen. Hiermee krijgen overschotten een maatschappelijk zinvolle bestemming.

 

 

Lokale overhedenLokale overheden

Lokale overheden kunnen beroep doen op het Vlaams Netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies. Dit netwerk werd opgericht door OVAM en het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, voorloper van het huidige Departement Omgeving, en partners VVSG, Vlaco en KOMOSIE om lokale overheden te stimuleren en te ondersteunen bij het integreren van het thema voedselverlies in hun beleid. Het netwerk focust zich momenteel op het organiseren van workshops rond concrete opportuniteiten m.b.t. voedselverlies en gaat daarbij uit van goede praktijkvoorbeelden. Dit netwerk is complementair aan de lerende netwerken die Komosie reeds organiseert. Binnenkort volgt ook een praktijkboek voor lokale overheden.

De twee eerste hoofdstukken van dit praktijkboek vind je hier: ​

Voor meer informatie kan je terecht bij voedselverlieslokaal@vlaanderen.be.

 

 

ZorgsectorZorginstellingen en -organisaties

Ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, voorzieningen VAPH… die hun eerste stappen willen zetten in de strijd tegen voedselverlies kunnen zich laten inspireren op de website van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Op deze webpagina worden o.a. voorbeelden, documentatie, tips en getuigenissen samen gebracht, maar ook andere initiatieven zoals infosessies aangekondigd.

Zorginstellingen en -organisaties die een stapje verder willen gaan, kunnen dit kenbaar maken door de engagementsverklaring van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin te ondertekenen. Wie geëngageerd is kan o.a. deelnemen aan de nulmeting, waarvoor er eind 2017 een beveiligde portaalsite wordt geopend.

Deze organisaties en bedrijven doen het je voor!

Tal van organisaties, bedrijven en mensen zetten in Vlaanderen hun schouders onder projecten die voedselverlies helpen voorkomen. We verzamelden een selectie uit het brede aanbod.

E-zine

Het driemaandelijkse e-zine voedselverlies houdt je op de hoogte van komende studiedagen, nieuwe onderzoeksresultaten en internationale ontwikkelingen