Portfolio ketenroadmap voedselverlies: de beste voorbeelden van 2017
Tijdens de ‘Europese Week van de Afvalvermindering’ (20 tot 26 november 2017) vond een eerste nulmeting plaats in de zorg- en welzijnssector. Zo'n 70 voorzieningen schreven zich in en gingen aan de slag met materiaal om het voedselverlies in hun organisatie te meten.
Horeca Vlaanderen lanceerde in februari 2018 de vernieuwde brochure ‘No Food To Waste’, met meer tips & tricks om voedselverlies tegen te gaan en extra aandacht voor de wetgeving rond voedselveiligheid.
De ketenpartners ontwikkelen eigen vormingen op maat van hun leden en integreren het thema in hun bestaande professionele opleidingen en het vormingsaanbod.
Het Innovatiesteunpunt, een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden, is partner in het Europese project Food Heroes. Dit project focust op innovatieve ondernemers in de agro-voedingsindustrie. Het project steeft ernaar voedselverliezen in de eerste delen van de voedselketen tegen te gaan, meer bepaald voor de sectoren: vis, vlees, groente en fruit.
Het project Food from Food ondersteunt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het vlak van verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen. De Vlaamse partners van dit internationale project zijn Flanders' FOOD, ILVO, Groentenhof en Innovatiesteunpunt.
De voorbije jaren reduceerde Het Facilitair Bedrijf haar voedselverlies al met minstens 15%. Het gaat op jaarbasis over 2.758 kilogram vast voedsel en 2.058 liter soep dat zo gered werd.
Gezinsbond Kortrijk, OCMW en stad Kortrijk en IMOG organiseerden samen met het ‘Vlaams Netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies’ een Food Waste Battle. Gezinnen werden uitgenodigd om 3 weken lang hun verspilling bij te houden en te verminderen, tijdens deze periode krijgen ze praktisch tips om minder te verspillen. Lokale besturen, organisaties, verenigingen worden uitgedaagd om scherpere resultaten neer te zetten!