Resultaten 2016

Elk jaar stellen de partners van de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020 een rapport op over de voortgang van hun actieplan. Op deze pagina vind je de meest in het oog springende resultaten van 2016.

8 Vlaamse modelprojecten uit 2016 in kaart gebracht

Aanduiding op kaart bijgesneden

CFoto Chef's charterhef ’s charter

Horeca Vlaanderen roept haar leden op om voedselverlies tegen te gaan. Eind 2016 hebben 367 professionele koks zich reeds geëngageerd om voedselverlies te beperken door het ‘Chef’s charter’ te ondertekenen. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook financieel goed bekeken: want voedsel wegsmijten = geld weggooien! 

Voedselverlies beperken begint bij het aankopen, maar speelt ook bij de bereiding. Je kan het ook doortrekken in de communicatie en service naar de klant. Tips en tricks vind je in de checklist op www.nofoodtowaste.be.

 

Foto Dry on water bijgsnedenAanduiding op kaart bijgesneden

Dry on water

De dry-on-watertechnologie is een nieuwe en energie-efficiënte manier om voeding te drogen. Door een relatief lagere temperatuur en een snelle doorlooptijd levert het betere resultaten dan andere droogtechnieken: smaak, kleur en voedingswaarde blijven beter bewaard.

Deze nieuwe techniek werd ontwikkeld door ILVO en biedt perspectieven om reststromen om te zetten tot waardevolle ingrediënten. Overschotten van preistengels worden bijvoorbeeld
vermalen tot preipuree, die op zijn beurt gedroogd wordt. Het preipoeder kan gemakkelijk dienen als smaakmaker in broodjes. De innovatieve technologie wordt momenteel getest in vele onderzoekstrajecten voor de valorisatie van groenten en fruit, gaande van witloofwortels, preigroen tot tomaten.

 

Aanduiding op kaart bijgesneden

SchenkingsbeursFoto Schenkingsbeurs

Landbouwer, voedingsbedrijf, supermarkt of buurtwinkel: veel bedrijven blijven vaak zitten met voedsel dat ze om commerciële reden niet kunnen of mogen verkopen. Terwijl het nog perfect eetbaar is. 

Via de Schenkingsbeurs bieden bedrijven brood, groenten, diepvriesproducten aan sociale organisaties. Zo komt gezonde voeding toch nog terecht bij mensen die in armoede leven.

Limburgse appels en peren die uit de markt genomen waren: dankzij de Schenkingsbeurs kon Depot Margo ze verdelen onder voedselhulporganisaties. Warme bakker met overschotten: ’s avonds even inloggen en ’s morgens afgehaald. Meer moeite kost het niet: www.schenkingsbeurs.be.

 

Foto Zorgcentra Aanduiding op kaart bijgesneden

Zorgcentra

Zorgorganisaties gaan voedseloverschotten te lijf met lekker eten. 

Eind 2016 hebben 37 ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en andere zorgorganisaties een engagementverklaring ondertekend om voedselverlies tegen te gaan. Het is niet alleen ‘the right thing to do’, maar zij en hun patiënten varen er ook wel bij.

Als de centrale keuken van het AZ Nikolaas 2.500 warme maaltijden moet klaarmaken voor verschillende campussen, dan telt elke euro. Door een slimme planning heeft de keuken geen overschotten meer. Bovendien koopt ze minder eten, maar het is van betere kwaliteit. Patiënten eten alles op omdat het lekker is. Hun levenskwaliteit gaat erop vooruit en dat maakt hen fysiek en mentaal beter. Het AZ bespaart zo niet alleen geld, maar ook kostbare tijd van het personeel.

 

Foto De Koelkast bijgesnedenAanduiding op kaart bijgesneden

De koelkast

Voedselverlies thuis kan je makkelijk vermijden door je voeding slimmer te bewaren in je koelkast en diepvriezer. 

De ideale temperatuur in een koelkast is 4° C. Maar niet alle groenten moet je bewaren in een koelkast. Komkommers, tomaten, aubergines, courgettes en paprika’s bewaren beter in een koele berging of gewoon op  kamertemperatuur. Vermeldt de verpakking een “Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT)” die al overschreden is? Gooi de inhoud niet te snel weg: gebruik je gezond verstand en je neus. Vaak zijn goed bewaarde producten nog perfect te gebruiken. 

Meer tips over het bewaren van voedingsmiddelen, het correct invriezen of ontdooien en het optimaal gebruik van koelkasten om voedselverlies te voorkomen vind je op www.koelkastinorde.be.

 

Aanduiding op kaart bijgesneden

Specornoos

Onverkocht brood weggooien? Nee! Studenten van de ULB maken er ijshoorntjes mee!Foto specornoos

Specornoos is een ijshoorntje met de smaak van speculoos gemaakt van broodresten, een belangrijke reststroom bij tal van handelaars. Specornoos was winnaar in de Ecotrophelia-competitie van FEVIA, een jaarlijkse wedstrijd waarbij teams van studenten een innovatief voedingsproduct met een duurzaam karakter ontwikkelen. Het won bovendien de zilveren medaille in Ecotrophelia Europe. 

Met dergelijke innovatieve oplossingen kan de voedingsindustrie nog een stap verder gaan om voedselverlies tijdens het productieproces terug te dringen of reststromen te valideren.

 

Aanduiding op kaart bijgesnedenZero Waste Supermarket

Grootwarenhuizen werken in hun strijd tegen voedselverlies vaak samen met sociale organisaties. Op die manier krijgen onverkochte producten een tweede bestemming en kunnen ook hulpbehoevende gezinnen beschikken over verse, gezonde en kwalitatieve producten.

Met het Zero Food Waste-project schenkt Delhaize onverkochte producten aan sociale verenigingen. Het project loopt in 116 supermarkten, de distributiecentra en zelfstandige Delhaizewinkels. Delhaize streeft ernaar dat in 2020 alle winkels in het project meestappen. Voor de herverdeling van onverkocht producten werkt Carrefour samen met de Schenkingsbeurs. Ook Colruyt werkt al jaren samen met Voedselbanken. Colruyt breidde in 2016 haar centrale schenkingen aan voedselbanken uit naar schenkingen vanuit haar vestigingen. In 2016 waren dat 14 winkels, maar dat aantal wordt nu opgetrokken tot 37! Lidl voerde op Belgische kerstmarkten een sensibilisatiecampagne met de verkoop van soep van afgeschreven groenten uit 28 filialen. De opbrengst, ter waarde van 50.000 euro, werd volledig geschonken aan de federatie van de voedselbanken. Voedingsartikelen die niet meer geschikt zijn voor verkoop worden door de distributiecentra van Aldi geschonken aan caritatieve organisaties.

Het schenken is maar een van de vele initiatieven om voedselverlies te vermijden.

 

Aanduiding op kaart bijgesneden

Monitoring

De Vlaamse overheid maakte in samenwerking met de ketenpartners een eerste rapport op over het gebruik van voedselreststromen in de gehele voedingsketen, van boer tot consument. Er werd meer dan een jaar gewerkt aan deze meting want de opdracht was erg complex.

In de Vlaamse voedingsketen kwamen in 2015 naar schatting 3.485.000 ton voedselreststromen vrij. Het gaat om zowel de (eetbare) voedselverliezen als de (niet-eetbare) nevenstromen. Drie vierde (74%) van de voedselreststromen zijn onvermijdbare nevenstromen. Een vierde (26%) van de voedselreststromen zijn voedselverliezen. 92% van alle voedselreststromen wordt gevaloriseerd volgens de cascade van waardebehoud. Meer cijfers en achtergrond informatie vind je in het rapport pdf bestandMonitoring Voedselreststromen en voedselverliezen 2015.pdf (2.1 MB).

 

Rapportage 2016

Een gedetailleerd overzicht van de stand van zaken 2016 vind je in het  xlsx bestandVoortgangsrapport realisaties voedselverlies 2016.xlsx (74 kB).

Vragen en opmerkingen zijn welkom. Bezorg ze ons via voedselverlies@vlaanderen.be.