Nieuws

Dominique Persoone bakt Shopcakes in strijd tegen voedselverlies

Wist je dat 22% van de Vlamingen bij het winkelen meer koopt dan voorzien? Als je met honger gaat winkelen,  zie je overal lekkere dingen en kom je thuis met te veel eten. En als je weet dat bijna de helft van het eten dat we weggooien niet vervallen is, maar gewoon te veel, is dat jammer.

Daarom ontwikkelde topchef Dominique Persoone een eigen recept om nooit meer te moeten gaan winkelen met honger: Shopcakes! Dat zijn kleine maar vooral héél goed vullende cakejes die hij speciaal maakte om te winkelen zonder honger. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruik van lijnzaad hormonen stimuleert die je honger stillen? Bovendien is het recept op basis van ingrediënten die we thuis vaak weggooien, zoals brood en bananen. Zet je bakkersmuts op, bekijk de receptenvideo met Dominique Persoone en bak jouw eigen Shopcakes.

Ontdek hier het recept

Wat is voedselverlies?

Als voedsel verloren gaat voor menselijke consumptie, om welke reden dan ook, spreken we over voedselverlies. Uit onderzoek blijkt dat een derde van al het voedsel dat wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, verloren gaat. Dat gebeurt in de hele voedingsketen, van boer tot consument.

Lees meer >

 

Wat kan je zelf doen om voedselverlies tegen te gaan?

 

pro 2

 

Waarom is voedselverlies vermijden zo belangrijk?

Wat ligt aan de oorzaak?

Internationale samenwerkingen

Voedselverliezen hebben grote gevolgen voor onze economie, ons milieu en de voedselproblematiek in de wereld. De impact ervan wordt vaak onderschat. 

Het totaal aan voedselverlies en nevenstromen in Vlaanderen bedraagt in Vlaanderen elk jaar ongeveer 2 miljoen ton. Van landbouwer tot consument: in de hele keten ontstaan voedselverlies en nevenstromen. 

Jaarlijks gaat in de wereld 1,3 miljard ton voedsel verloren. Dat is een derde van de totale voedselproductie. Vlaanderen werkt samen met de andere gewesten, de federale overheid en Europa om het probleem aan te pakken.

Lees meer > Lees meer > Lees meer >

 

Nieuw actieplan voedselverlies en biomassa(rest)stromen 2021-2025 gelanceerd

De Vlaamse Regering keurde op 23 april 2021 het Actieplan voedselverlies en biomassa 2021-2025 goed.

Dit actieplan is voor het luik voedselverlies een vervolg op de Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020. Samen met alle betrokken actoren willen we werk maken van een circulaire toekomst voor voedselverlies en biomassa. 

Publicaties

Onderzoek naar efficiënte manieren om voedselverlies tegen te gaan is cruciaal. We lijsten de laatste studies rond voedselverlies op.

Lees meer >