Kopen

 

Plan je maaltijdenPlan je maaltijden

Plan je maaltijden voor een hele week. Ga na voor hoeveel personen je zal koken en welke restjes je de volgende dag nog kunt gebruiken in soep of een stoofpotje.

Maak je planning niet te strak. Voorzie één dag per week geen maaltijd. Zo is er ruimte voor een lastminuterestaurantbezoek of kun je de restjes van een barbecue, familiefeest of verjaardagsfeestje verwerken. 

 

Maak een boodschappenlijstjeMaak een boodschappenlijstje

Controleer eerst je voorraadkast, koelkast en diepvriezer voor je naar de winkel gaat. Zo koop je niet het zoveelste pak pasta of rijst. Maak een boodschappenlijstje en hou je eraan.

 

 

Kies voor verpakkingen op maatKies voor verpakkingen op maat

We denken vaak dat grote verpakkingen voordeliger zijn. Maar wat met dat halve vlootje smeerkaas – het family pack – dat al te lang in koelkast staat omdat je het niet op krijgt? Of de fles met anderhalve liter frisdrank waar de prik uit is omdat je maar één glas hebt gedronken? Conclusie: family packs zijn enkel voor grote gezinnen bedoeld.

Kleine gezinnen kiezen beter voor:

  • kleinere broden en kleinere hoeveelheden beleg
  • smeerkazen in miniporties
  • een zakje sla (al dan niet hersluitbaar) in plaats van een grote krop
  • kleinere blikjes of flesjes frisdrank

Wie kleinere hoeveelheden koopt, moet wel meer verpakkingen wegwerpen. Dat extra afval is een nadeel. Toch kun je het ook anders zien: om voedsel te produceren, heb je veel water, land, energie, arbeid en kapitaal nodig. De milieu-impact van de productie van voedsel is dus vaak groter dan het gebruik van extra verpakkingen. Kortom: grote gezinnen kopen family packs en besparen zo op verpakkingen, kleine gezinnen zijn beter af met aangepaste verpakkingen om de kans op voedselverlies te verminderen. 

 

Respecteer de houdbaarheidsdatumControleer de houdbaarheidsdatum

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van een product. Let op: er is een verschil tussen 'Te gebruiken tot' (TGT) en 'Ten minste houdbaar tot' (THT).

Verschil "Te gebruiken tot" en "Ten minste houdbaar tot"

Een datum die wordt voorafgegaan door de woorden 'Te gebruiken tot' is de uiterste consumptiedatum voor het product waarop het staat vermeld. Deze voedingsmiddelen kunnen al kort na deze datum een gevaar betekenen voor je gezondheid. Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken, mogen dus niet meer geconsumeerd worden. Let er daarom in de winkel goed op dat je enkel producten koopt die je kan opmaken vooraleer deze datum verstrijkt.

Figuur online TGT THTMinder bederfelijke producten zoals graanproducten, conserven, diepgevroren producten, thee, koffie, vruchtensappen met lange bewaring, gedroogde kruiden... krijgen een datum van minimale houdbaarheid mee. Voor die datum staan de woorden ‘Ten minste houdbaar tot’ en een eventuele vermelding van de optimale bewaarmethode van het product. In dat geval gebruik je je zintuigen. Als het product nog goed ruikt, er normaal uitziet en nog goed smaakt, kan je het gewoon consumeren! 

Producten waarvan de datum na de vermelding ‘Te gebruiken tot’ is verstreken, eet u dus best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de datum is verstreken, kun je in vele gevallen nog opeten. 

pdf bestandFiche 'Wat betekenen 'Te gebruiken tot' en 'Ten minste houdbaar tot'?' (668 kB)

 

HaalHaal verse producten niet te vroeg in huis verse producten niet te vroeg in huis

Verse producten moet je meteen kunnen opeten. Ga daarom twee tot drie keer per week naar de winkel en koop enkel de groenten die je nodig hebt. Heb je geen tijd? Dan kun je één keer per week verse groenten kopen en aanvullen met bijvoorbeeld diepvriesproducten.

 

Hou rekening met de koude ketenHou rekening met de koudeketen

Vanaf de productie van voeding totdat het in de winkelrekken ligt, stellen producenten, verwerkers, transporteurs en handelaars alles in het werk om het op de juiste temperatuur te bewaren. De overheid legt strenge regels op opdat deze koudeketen nergens onderbroken wordt. Van zodra voedingswaren in jouw winkelkarretje liggen, is het aan jou om deze perfecte bewaring in stand te houden. Volgende tips helpen je daarbij:

  • Leg gekoelde en diepvriesproducten als laatste in je karretje wanneer je gaat winkelen.
  • Maak gebruik van koeltassen en groepeer gekoelde producten in je autokoffer of winkeltas.
  • Ga na het winkelen zo snel mogelijk naar huis en scherm de boodschappen af van de zon.
  • Berg boodschappen thuis meteen op en probeer de koelkast of de diepvries daarbij zo weinig mogelijk te openen.
  • Laad niet te grote hoeveelheden tegelijk in je koelkast en vermijd daardoor een hoge temperatuurstijging. Begin dus met de producten die echt koel moeten bewaard worden. Voedingswaren als een potje mayonaise hoeven niet onmiddellijk in de koelkast.