Restjes

Vries restjes inVries restjes in

Krijg je een brood nooit tijdig op? Vries dan een deel in. Ook restjes van door jezelf bereide maaltijden kun je invriezen. Zo heb je meteen een maaltijd voor dagen waarop je geen zin of tijd hebt om te koken. Hou daarbij rekening met volgende aandachtspunten:

  • Gebruik een doos of verpakking die geschikt is om met voeding in contact te komen.
  • Stop restjes niet meteen in de diepvries want dan warmt die op en zullen de andere producten sneller bederven. Laat de restjes eerst afkoelen. Zorg ervoor dat ze snel afkoelen en laat ze in ieder geval niet langer dan 1 tot 2 uur bij omgevingstemperatuur staan.
  • Vermeld op de verpakking de invriesdatum. Eet ingevroren restjes binnen de 6 maanden (3 maanden voor vette voedingsproducten) op.
  • Eens je producten ontdooid hebt, mogen die geen tweede keer ingevroren worden. Tenzij ze na het ontdooien werden gekookt.

Ontdooi vlees, kip of vis altijd in de koelkast of in de microgolfoven en verwarm het door en door. Ontdooien bij kamertemperatuur raden we af aangezien de ontwikkeling van bacteriën dan razendsnel plaatsvindt.

Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.
 

Leer koken met restjes

Belanden bij jou thuis volgende voedingswaren nog vaak in de vuilnisbak? Ze vormen nochtans de basis voor enkele lekkere en snelle maaltijden en tussendoortjes. Laat je inspireren met onze recepten.

RFiguur broodecepten met oud brood

Broodpizza, Italiaanse broodsoep,...


Figuur aardappelenRecepten met  restje aardappelen

Parmentierschotel, aardappelsoep,...
 

Figuur rijstRecepten met restje rijst

Risottoballetjes,, gevulde paprika's...

 

RFiguur groentenecepten met restje bereide groenten

Loempia's, groentenkoekjes,....

 

RFiguur pastaecepten met restje pasta

Pasta pesto, minestronesoep,...

 

Meer inspiratie?

 

Restjes op restaurant

Restjes op restaurant

Wie na een lekkere maaltijd op restaurant een ‘doggybag’ of ‘restorestje’ vraagt, is helemaal geen uitzondering meer. Sommige horecazaken hebben daarvoor verpakkingen voorhanden; bij andere restaurants kan je zelf een doosje meenemen. Om de voedselveiligheid te garanderen is het belangrijk dat je volgende voorschriften strikt opvolgt:

  • gebruik een doos of verpakking die geschikt is om met voeding in contact te komen
  • plaats het ‘restorestje’ zo snel als mogelijk in de koelkast, uiterlijk binnen de twee uur
  • bewaar het bij voorkeur maximaal één à twee dagen, afhankelijk van het type product
  • vries het restje niet in
  • zorg voor een goede opwarming (minstens tot 60°C) voor je het opeet
  • Neem nooit rauw vlees of rauwe vis mee naar huis

Meer informatie vind je bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

 

Voor de kippen?

Voor de kippen

Geef je je kippen geregeld restjes te eten? Als je de ‘Cascade van Waardebehoud’ bekijkt, is dat niet de beste oplossing. Voedsel voor mensen wordt bij voorkeur ook door mensen opgegeten. Restjes aan dieren geven is de tweede keuze. Kippen kunnen trouwens niet overleven op restjes alleen: ze hebben ook granen of legmeel nodig. Wil je graag kippen houden of heb je kippen, lees dan de Kippen houden in de kringlooptuin van de OVAM.